sobota 23. března 2013

Vylet do centra c. 1 - Frederiksstaden

Aneb jak jsem se za deset minut S-togem ocitla v Teplicich aneb Terezin je kousek vedle aneb v Kodani jsou rasisticti ptaci

Dnes konecne prestalo snezit,teplomer se zastavil na nule a vykouklo slunicku, a tak jsem se rozhodla po poledn vyrazit do Kodane. Moje prvni kroky smerovaly ke zmrzlemu mori a k pravdepodobne nejslavnejsi Kodanske krasavici- Male morske vile. More me jeste nejakou dobu neprestane fascinovari,takze opet je zde kratka serie fotek s morskou tematikou vcetne umeleckeho zachyceni prechodu zmrzleho more do nezmrzleho. Male morske vily jsem si pak moc neuzila, protoze i pres zakaz lezeni na ni bylo vyfoceni objektu bez spanela nebo arabase takrka nemozne. Spokojila jsem se tedy s focenim more, lodi a parciku ( ty zelene sochy ) a po chvili jsem se vydala o kousek dale, kde se nachazi nekolikastupnova fontana s damou, ktera ma zaprahnute ctyri voly. ( ta take nebyla snadna vyfotit,na ni zase lezli anglicky mluvici turisti ) Tato dama, rikejme ji pro zjednoduseni Libuse Danska, ma v historii teto zeme obrovskou roli. Promenila svoje syny ve voly, zorala kus pudy a tim zalozila Dansko. Dale jsem si vyblejskla i jeden kostel a to hlavne z toho duvodu,ze na nej nikdo nelezl. Pote jsem se nicim nerusena odebrala kousek vedle, pres Churchilluv park, do pevnosti Kastellet. No hned jak jsem ho uvidela,nasadila jsem vicerychostni krok pripominajici Pepicka Mercu, protoze jakobych se ocitla v Terezine. No posudte sami. Na vitaci ceduli jsem se docetla,ze je pevnost stale vyuzivana armadou ( taky se mi na jedne z fotografii podarilo zachytit korzujiciho vojacka ) a tudiz zde plati spoustu omezeni,ze kterych pro mne nejtezsi bylo dodrzet zakaz rybareni v celem arealu. Ale vazne, zajalo mne,ze tu maji jakousi zed padlych,kde maji vytesany vsechny zeme,ve kterych dansti vojaci bojovali a zemreli, z nichz nejnovejsi byl zaznamenany Afghanistan. Po vyfoceni jednoho dela jsem se otocila a vydala se zpet k Churchillove parku, kde jsem krome busty vyfotila jednu zajimavost - v kodani ziji rasisticti ptaci! Bili ptaci sedeli na zamrzle a zasnezene casti jezirka a na nezasnezene a spinave sedeli barevni ptaci. Na konci Chuchillova parku me zaujala jedna budova, prisla jsem blize a vyfotila si cosi,co vypadalo jako valecne vozidlo. Diky tomu jsem zjistila,ze ta budova je muzeum svobody a zaobira se historii Danska za druhe svetove valky. Na dverich meli pouze oteviraci dobu a ne cenu vstupneho, a tak me zvedavost a touha po chvilce tepla zahnala dovnitr,kde me do oci hned po otevreni bacil napis Vstupne zdarma.!!! Vylozene mi to jeste vice vykouzlilo usmev na tvari a sla jsem zkoumat znamou i neznamou historii.'muzeum je mensi,ale zato naprosto skvele zasobene!!!  Poridila jsem namatkou par fotografii, napr autenticka zbran a knizka danskeho nacisty. Pak uz jsem se zacala pomalu stahovat k vytouzene stanici S-togu smer Charlottenlund. Po ceste jsem se zastavila v parku hradu Rosenborg. Park je opet volne pristupny,okolo hradu korzuji ozbrojeni vojaci, jelikoz tam nachazi kralovska pokladnice. Jedno misto v tom parku mi pripomnelo Teplice a take jsem ho zachytila na fotce.
No a pak uz jsem jen chvili civela do obchodu a sla na S.tog, protoze jsem si uvedomila,ze uz jsem pryc tri hodiny a host.rodine jsem rekla,ze budu kolem pate doma a kdyzne,aby vyhlasili patrani. Nastesti jsem to stihla a uz se nemuzu dockat dalsi pruzkumne vypravy.

Ps: fotogtrafie jsem upravila a dala jsem je nahrat logicky dle pribehu anechapu , proc si to poradi meni

1 komentář:

  1. Velmi zajimave a poucne :) Asi se na to taky jednou budu muset prijet podivat. Az odmrzne more :)

    OdpovědětVymazat